Sommer i Danmark: Luk solskinnet indenfor.
Der er mange forskellige måder at lysne dit hjem på. Nogle er simple, billige og kan overstås på en eftermiddag; mens andre transformerer din plantegning og din tegnebog, og tager måneder at nå i mål med. Den ene er ikke nødvendigvis bedre end den anden, derfor kan du læse om det hele lige her.
1) Udskift dine tunge vintergardiner.
Med energirudens indtog i starten af det nye årtusinde skete der et skift i de ruder vi satte i vores hjem. Den nye energieffektivitet gjorde at vinduespartierne kunne blive større, uden at gå på kompromis med husets energimærke. Med de store vinduer kom også lysere hjem, og hvis du er den heldige indehaver af et moderne byggeri, kan du ved brug af lyse og florlette gardiner i opholdsrummene, bringe lyset indenfor i sommermånederne.
2) Gør din indretning lysere og eksperimenter med overfladerne.
Den mørke og dramatiske botaniske indretningstrend har buldret derudaf i flere år, og vi er lige så stor fan af mørke vægge, bastante velour- og lædermøbler, og tunge, slæbende gardiner som alle andre. Men er der en ting den trend ikke kan, er det at lysne hjemmet op. Selv hvis du ikke har mod på at male væggene over i sommerhalvåret er der masser af andre ting du kan gøre for at lysne hjemmet betydeligt. Ved hjælp af gardiner med semi-reflekterende overflader kan du få sollyset meget længere ind i rummet. Brug disse sammen med spejlfade og væghængte spejle for den optimale effekt.
3) Leg med teksturen i stedet for farverne.
Vi er kæmpe fans af farvelade stuer som man ikke kan blive andet end glad i låget af. Men mange af de mørkere farver suger lyset til sig, og efterlader en dunkel stemning i lokalet. Dette passer perfekt til mørke og regnfulde efterårsnætter hvor man bare vil krølle sig sammen i sin hule og hygge med familien. Men i sommerhalvåret vil vi ud, og vi vil have lyset ind. Derfor kan du med fordel købe en masse helt lyse puder, i forskellige stoffer, med og uden broderede mønstre, for at skabe en dynamisk effekt, uden af miste noget af det værdifulde lys. I soveværelset gøres dette nemmes med et quiltet sengetæppe, der lysner et kæmpe areal op, og gør det nemmere end nemt at rede sengen om morgenen.
4) Skift den mørke udestue ud med sejldug.
Hvis du allerede er den heldige ejer af et orangeri, havestue med glasloft eller pergola med sejldugsoverdækning kan du springe videre til næste punkt, hvis ikke synes vi du skal læse videre her. De fleste ældre udestuer har hverken glastag eller ovenlysvinduer, og eftersom solen kommer ovenfra, er disse de helt store syndere når det kommer til mørke og kolde stuer i hjemmet. Det kan være forbundet med rigtigt store omkostninger at rive udestuen ned, og erstatte den med et moderne og fuldisoleret orangeri, men mindre kan også gøre det. I stedet for at opføre et orangeri der hvor udestuen engang lå, kan du for ganske få midler bygge en pergola med skinne, og hænge en manuel sejldugsmarkise op, som kan trækkes for mellem 12-15 hvor solens stråler er farligst, og når I har brug for ly for regnen. Husk: hvis I vælger at sy markisen selv, at vælge imprægneret stof, eller imprægner stoffet selv inden i tager den i brug.
5) Glasvæggene bærer lyset ind.
Hvis du rigtigt har spenderbukserne på, kan du overveje at lade glasvægge adskille visse rum i din bolig. Dette hjælper selvfølgeligt ikke på mørke toiletter og soveværelse, hvor glasvægge er for upraktiske. Men hvis spisestuen, køkkenet eller fordelingsgange trænger til at få tændt deres lys kan dette være en moderne og stilfuld måde at gøre det på. For at skabe en illusion af rumadskillelse, kan du efterfølgende hænge transparente gardiner i mørkere farver op ved glasvæggene, disse kan så trækkes for og fra efter behov, så teenagerens LAN-event i spisestuen ikke ødelægger Disney Sjov for resten af familien.